|
|
|
Kyrkomötet
Motion 2008:45
av Roland Johansson och Anders Roos
|
|
|
Analys–uppföljning av nyckeltal
|
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att ta fram en enkel modell för hur församlingar kan använda den statistik som i dag är samlad i Nyckeln till Svenska kyrkan.
Motivering
Alla Svenska kyrkans församlingar rapporterar årligen statistik till rikskyrkan i Uppsala. Materialet bearbetas av Statistiska Centralbyrån (SCB) och ges ut i bokform.
Sedan 2006 pågår ett arbete i samfälligheter, Församlingsförbundet och kyrkokansliet: Kyrkfakta 2006. Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, administration och fastighetsförvaltning. På projektets hemsida står det under rubriken Vad vill vi uppnå?:
Syftet med Kyrkfakta är
att initiera ett systematiskt erfarenhetsutbyte mellan deltagarna
att utveckla den ekonomiska redovisningen
att sprida intresset för användning av nyckeltal i samband med verksamhetsstyrning och uppföljning
att på sikt påverka och samordna statistik och nyckeltal med publikationen Nyckeln till Svenska kyrkan
Mera resurser till kärnverksamheten
Ett övergripande mål är att sänka kostnaderna för stödfunktioner som administration och lokaler och därmed få mera resurser över till kärnverksamheten.
Projektet ska pågå under tre år och en rapport för det första året har distribuerats.
Det intressanta är målet med undersökningen, se ovan, den del där man ska sänka kostnaderna är 17 procent av de totala kostnaderna. Och det är väl bra om det målet kan nås. Men viktigare är hur de 83 procent används.
Nyckeln till Svenska kyrkan har funnits under många år och ger därmed möjlighet att analysera hur utvecklingen har varit. Det innebär att vi skulle kunna använda resultat av analyser redan i dag och inte behöva vänta ut den tid som Kyrkfakta 2006 förutsätter.
Det viktiga vid analyser av församlingsverksamhet är att se trender och kunna jämföra med andra. Nyckeltalsböckerna ger denna möjlighet. Man kan enkelt se sina egna siffror och jämföra dem med andra enheter med liknande demografisk struktur. Svårigheten uppstår då man ska titta i flera böcker samtidigt och då analysera läget. Här skulle en modell vara ett hjälpmedel. Kyrkokansliet kan säkert enkelt göra en mall, som kan hämtas på nätet, där församlingar själva kan mata in sina siffror. Eller man kan låta SCB producera motsvarande varje år och skicka det direkt till församlingarna.
Sollentuna den 20 juli 2008
Roland Johansson (POSK) Anders Roos (POSK)   
|